Utrecht
(stad)

Amnesty International Utrecht
Groep 017 dossier-groep

 

 penhand

Wij zijn een schrijfgroep van 6 personen die maandelijks brieven schrijft over onderstaande cases aan nationale en regionale overheden van betreffende landen. Het schrijven doet ieder voor zich thuis, maar we komen maandelijks bijeen om te verdelen wie welke brief schrijft en om aanvullende acties bespreken. 

 

Contactpersoon: Marijke Brunt, tel. 030-2316169, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 Wil je op een andere manier meedoen?

1. Zelf schrijven. Hier vind je kant-en-klare brieven. Deze kun je downloaden, printen, ondertekenen en verzenden. 
2. Acties. Op https://www.amnesty.nl/kom-in-actie vind je verschillende vormen van vrijwilligerswerk. Van bliksemacties tot flyers uitdelen op festivals.
3. Social. Je kunt via social media Amnesty volgen en berichten delen en liken: https://www.facebook.com/amnestynl/ en https://twitter.com/amnestynl

 

CASES

 

Wij werken nu aan cases in Brazilië, Colombia en Azerbeidzjan.

 

Brazilië (voorzitter vissersvereniging)

De vissersvereniging AHOMAR van de Guanabarabaai vecht sinds 2007 tegen oliewinning door de staatsoliemaatschappij Petrobras die ernstige milieuschade veroorzaakt in de Guanabarabaai en de visgronden vernietigt. Vier leden van AMOHAR zijn vermoord. Voorzitter Alexandre Anderson de Souza en zijn vrouw zijn herhaaldelijk bedreigd. Hij overleefde zes aanslagen.
 
 

Colombia (mensenrechtenorganisatie) 

MOVICE is een organisatie van meer dan 200 non-gouvernementele mensenrechten, sociale en politieke organisaties, gesticht in 2004. De MOVICE voert campagne  voor waarheid, rechtvaardigheid en schadeloosstelling van tienduizenden slachtoffers van schending van de mensenrechten door veiligheidstroepen en hun paramilitaire bondgenoten. Verschillende leden van deze organisatie worden bedreigd of zijn vermoord zonder dat de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn berecht  worden.
 
 
Azerbeidzjan
student Ilkin Rustamzade is in 2013 op 20 jarige leeftijd gearresteerd vanwege zijn betrokkenheid bij NIDA (burgerbeweging die opkomt voor een democratisch Azerbeidzjan), wat bestond uit het maken van een Facebook activiteit voor een protestmars, hij was op dat moment geen lid van NIDA. Hij is aangeklaagd voor vandalisme en later voor verstoring van de openbare orde (net als andere NIDA leden). De meeste andere NIDA leden zijn in 2016 vrijgelaten, maar Ilkin en een andere student zitten nog steeds vast. Uit solidariteit is Ilkin terwijl hij in voorarrest zat lid geworden van NIDA. 
 
 
De groep heeft ook lange tijd gewerkt op cases in China en Oezbekistan en is nu bezig om nieuwe cases op te nemen.